Gaat 3D printen de toekomst van Assetmanagement veranderen?

Test 3D geprinte brug Provincie Groningen

We weten allemaal dat veel kapitaalgoederen (de 'assets') in ons prachtige Nederland al redelijk op leeftijd beginnen te raken. Daarnaast worden grondstoffen steeds duurder en nemen beschikbare financiële middelen steeds verder af. Bovendien worden beheeractiviteiten steeds meer gecompliceerd.

Persoonlijk ben ik al een paar jaar gefascineerd door 3D printen; ik vind het leuk om samen met mijn zoon van 12, bouwpakketjes van vliegtuigen te maken en denk dan wat een 3D printer voor toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Maar als je groter denkt - en dat doen inmiddels al veel organisaties in onder andere de bouw- en infrasector - kun je je ook wel voorstellen dat er grote, soms zelfs erg grote dingen geprint kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan 3D printen in beton, staal en aluminium.

Door mijn fascinatie voor 3D printen en 'groot denken' kwam ik vorig jaar op het spoor van MX3D; zij hebben bedacht dat ze een brug in Amsterdam gaan 3D printen. Van staal. Omdat het kan.

 

Als een soort 'proof of concept', hebben zij een fiets geprint van staal waarop ik zelfs een proefritje mocht maken!

Een ander bijzonder boeiend idee vond ik 's werelds eerste 3D geprinte (fiets)brug van BAM Infra. De Provincie Groningen gaat nog een stapje verder: zij hebben afgelopen maand een succesvolle test gedaan met 's werelds eerste 3D geprinte brug voor autoverkeer.

In mijn nieuwe rol als Community Manager voor iAMPro, wil ik graag van jullie leren. En ik vraag mij nu af, welke invloed al die moderne nieuwlichterij heeft op Assetmanagement Professionals. Zullen de kosten (op termijn) lager zijn? Zal het onderhoud en beheer gemakkelijker worden? Wat zijn de risico's en welke invloed heeft dit soort innovaties op het uiteindelijke werk dat je als Assetmanagement Professional doet?

Natuurlijk zijn er nieuwe kansen. Maar er zijn ook vast risico's die wellicht groter zijn dan de conventionele methoden waar nu mee wordt gewerkt …

Hoe zie jij dat? Gaat 3D printen van onder andere bruggen, de toekomst van Assetmanagement veranderen? En hoe dan?

Vraag gesteld door Harold Kip, CROW 12/10/2017 - 14:30