Welke kansen biedt de naderende omgevingswet voor de beheerorganisatie?

In rap tempo volgen de posts op sociale media elkaar op: ''wil je meer weten over de omgevingswet?''. Je kunt op talloze plekken terecht. Overal hoor je over minder regels, de rol van de inwoner, en hoe zat het nou precies met ''ja tenzij en nee mits''? In de reacties tref je natuurlijk planologen, stedebouwkundigen, planjuristen, ontwikkelaars, adviseurs... maar vrij zeldzaam in de dialoog zijn de assetmanagers, projectleiders of beheerders van de openbare ruimte. Toch ben ik er van overtuigd dat de omgevingswet wel impact zal hebben op de beheerorganisatie. Misschien niet altijd op het dagelijkse werk, maar wel op het denken over participatie, inrichtingseisen en misschien ook wel op de samenwerking. Wat denken jullie. Biedt dit een kans of een extra zorg?

Reacties

Hallo Lennert, volgens mij is dit een kans! Laten we dan, als professionals in die openbare ruimte, ook aanhaken en meedenken over hoe de omgevingswet ons kan helpen. Volgens mij past de omgevingswet binnen het gedachtegoed van assetmanagement, of andersom!
Ambassadeur
Hoi Lennert, participatie van de omgeving is wat mij betreft een echte kans. We onderhouden onze assets om de gebruiker van de openbare ruimte van dienst te kunnen zijn. Maar weten we wel wat deze gebruiker verwacht van deze ruimte? Vroegtijdig met elkaar het gesprek daar over voeren, dus in de gebruiksfase en niet als er een project in uitvoering komt, gaat de assetmanager en assetbeheerder helpen om de juiste ingrepen in de openbare ruimte te gaan doen. Samen vooruitkijken naar de gebruikswaarde van de openbare ruimte gaat volgens mij een stevige rol binnen de assetmanagementketen spelen.
Scroll naar boven