Assetmanagement-cultuur: bestaat het eigenlijk wel? En zo ja, wat is dan assetmanagement-cultuur?

Ambassadeur

Regelmatig lees ik dat assetmanagement-cultuur essentieel is voor het welslagen van assetmanagement. Met mensen, voor en door mensen!

Assetmanagement & cultuur: een zegen of niet? Bestaat het eigenlijk wel? Heb ik er last van? Wat is de beste cultuur? Gaan we het morgen anders doen of blijft alles zoals het was? Hoe verbind je 'binnen' en 'buiten'? Hoe bouw je bruggen tussen de verschillende lagen in je organisatie? Wat zijn de do's-and-dont's?

Hoop dat mogelijke antwoorden wat helderheid kan geven over deze vragen. Alvast bedankt voor de reacties!

    

Reacties

Ambassadeur
Ik vind het heel lastig om te spreken van een assetmanagementcultuur. Een cultuur is in mijn ogen een houding, een bereidheid, voortvarend of behoudend, open of gesloten, professioneel of amateuristisch. Wil assetmanagement kans van slagen hebben is het wel noodzakelijk dat de bedrijfscultuur aan een paar voorwaarden voldoet, verbindend, vernieuwend, zakelijk, open, professioneel en zo zijn er nog tal van waarden te benoemen.
Ambassadeur
Volgens mij bestaat er geen assetmanagementcultuur. Principes van assetmanagement kun je gebruiken om de goede eigenschappen van de heersende cultuur te versterken en de zwaktes te beheersen. Mogelijk kan assetmanagement de cultuur op termijn gaan veranderen. Maar als cultuurverandering een doel is, is assetmanagement niet de (totaa)loplossing. Dus je vragen zijn goed, maar de antwoorden mag iedere organisatie zelf uitzoeken.
Scroll naar boven