BIM-bites

Wat is een BIM-bite? 

We zien het starten of doorontwikkelen van ons informatiemanagement met BIM vaak als een grote berg verschillende puzzelstukjes. Het probleem is vaak dat het eindplaatje niet duidelijk is en dat ook onderlinge puzzelstukjes niet goed zichtbaar zijn.  

Met BIM-bites willen we ter inspiratie een aantal puzzelstukjes inzichtelijk maken, zodat je zelf kunt zien welke kleine stapjes mogelijk zijn om informatiemanagement met BIM verder te brengen. Ze zijn opgeschreven in samenwerking met verschillende BIM-supporters vanuit verschillende organisaties. De verhalen zijn bedoeld als inspiratiebron voor de mogelijkheden van BIM-toepassingen.  

Ga naar BIM-bites  

 

Voor wie zijn de BIM-bites? 

De BIM-bites zijn allemaal op een herkenbare manier opgebouwd, zodat je snel een beeld krijgt welke puzzelstukjes interessant zijn. Bij elke BIM-bite staat aangegeven voor welke doelgroep we denken dat deze interessant is. We maken hierbij onderscheid tussen de volgende doelgroepen: Doelgroepen-BIM-bites.png

 

Jouw eigen praktijk ervaring in een BIM-bite? 

Wij staan altijd open voor nieuwe praktijkvoorbeelden op het gebied van informatiemanagement en BIM. Wil jij zelf een ervaring uit de praktijk delen? Of heb je vragen over de BIM-bites? Neem dan contact met ons op via lotte.bekendam@crow.nl.  

© BIM-bites zijn een co-creatie en initiatief van Building Changes en CROW.  

BUILDING-CHANGES-logo-met-slogan.png 


BIM-bites

Nauwkeurig uitvoeren grondwerkzaamheden met 3D-model en GPS-besturing

Door het toepassen van 3D kan vooraf bekende informatie al worden toegevoegd. In het 3D-model wordt het te graven profiel aangegeven, tevens kunnen de klic-melding en niet te graven gebieden worden weergegeven. 
 

Digitaal schouwen met GPS en iPad

Schouwen gebeurt nog steeds met pen en papier. Iedereen beschrijft en schetst situaties op eigen wijze. Soms worden foto’s gemaakt met telefoon of camera. Eenmaal terug op kantoor worden alle aantekeningen en foto’s verwerkt. 

 

Een verbeterde informatieoverdracht door open standaarden GWSW en IMBOR

Om beschikbare data van de beheerorganisatie zo goed mogelijk te gebruiken in een project en de data ná een project zo goed mogelijk over te dragen naar de beheerorganisatie is de informatie uitvraag gebaseerd op standaarden GWSW en IMBOR.
 

Hoe verminder je informatieverlies in de keten door slim gebruik te maken van informatie?

Bij de gemeente Amsterdam hebben ze nog geen duidelijke spelregels voor hoe ze de data over de assets actualiseren. Hierdoor is de beschikbare informatie per asset heel verschillend of zelfs ontbrekend. 
 

Snellere besluitvorming dankzij 3D areaalgegevens

Hoe ga je als gemeente om met de steeds meer toenemende digitalisering bij ruimtelijke vraagstukken? Met BIM (Bouwwerk Informatie Management) wordt steeds slimmer omgegaan met de openbare ruimte.
Scroll naar boven