BIM-implementatie voor de hele keten

Wil BIM optimaal effect hebben, zodat de efficiency in de hele keten verbetert, dan moeten alle schakels overstappen op deze digitale bouwmethodiek: van opdrachtgever tot leverancier.

BIM rukt op in de bouw. Niet alleen producten en gebouwen worden omgezet in een digitale representatie van fysieke en functionele kenmerken, zelfs complete bouwplaatsen bestaan als 3D-model. Dat maakt het mogelijk om het hele bouwproces te simuleren, inclusief de bouwlogistiek. Maar niet elke partij is even ver met BIM.

Bij aannemers groeit de behoefte aan BIM-certificatie om hun eigen werkprocessen te verbeteren en om zekerheid te kunnen bieden aan hun klanten, constateert BSI. Als hun toeleveranciers nog geen BIM gebruiken, nemen bouwbedrijven hun deel soms over, ziet BSI-auditor Tomas de Loo. “Het is een tussenoplossing, zodat toch de hele keten kan beschikken over een BIM-model.” Dat blijven aannemers natuurlijk niet oneindig doen. Ze zullen eisen dat hun toeleveranciers zelf ook met  BIM gaan werken. Om geen klanten te verliezen, zullen ook leveranciers moeten overstappen.

Van papieren catalogus naar online bibliotheek

“Vroeger kwamen leveranciers met catalogi en stalen van hun producten. Nu heb je een online bibliotheek met BIM-objecten. Wil je kunnen meedoen met je product, dan is het belangrijk om in die online bibliotheek te komen.” Tegemoetkomen aan de wensen van de aannemers is natuurlijk niet de enige overweging waarom je als leverancier BIM zou moeten gebruiken, meent De Loo, al kun je je als leverancier natuurlijk onderscheiden door je aan te passen aan de ontwikkelingen van de markt. Zelf hebben ze er ook profijt van. “Je kunt je eigen productieproces optimaliseren en afvalstromen terugbrengen, waardoor je producten beter beheerst en makkelijker kan aanpassen aan de wensen van je klant. Zo voorkom je problemen in maatvorming en dimensionering.” En leveranciers die 3D-modellen van hun producten hebben, komen makkelijker en eerder in beeld in het bouwproces. Architecten kunnen hun BIM-modellen, inclusief de daaraan gekoppelde productdata en afmetingen, immers direct gebruiken in hun ontwerptekeningen, of het nou gaat om ramen, kozijnen of armaturen.

Lees het hele artikel op Cobouw.nl
CROW en BIM

Scroll naar boven