Beheer van onze Ruimte door het RUIMTE afval LAB

Studio Roosegaarde kondigt de start aan van het nieuwe grootschalige project: RUIMTE afval LAB. In real-time is 1 % space waste te zien dat zich tussen de 200 en 20.000 kilometer van de aarde bevindt.

Bent u bezig met het beheren van onze 'ruimte'. Niet de openbare ruimte waar we vaak over spreken maar de ruimte boven ons hoofd. Naast het beheren of ook wel opruimen van onze buiten ruimte en natuurlijk het opruimen van onze oceanen is er nu een nieuw initiatief. Het inzichtelijk maken en uiteindelijk opruimen van onze space waste. Of ook wel afval in de ruimte boven ons.

Op dit ogenblik zweven er meer dan 29.000 objecten groter dan 10 centimeter rond de aarde.
Het is vervuiling van de ruimte; denk aan delen van gebroken raketten en satellieten. Dit afval, ook wel space waste genoemd, kan schade brengen aan onze huidige satellieten door bijvoorbeeld botsingen die meer ruimte afval maken en zorgen voor verstoring van onze digitale communicatie. En niemand weet echt hoe dit probleem aan te pakken. RUIMTE afval LAB onderzoekt hoe tot de upcycle van de ruimte te komen en het afval om te zetten in duurzame producten. De RUIMTE afval LAB prestaties visualiseert het afval van de ruimte boven uw hoofd real-time.

In de spectaculaire buiteninstallatie van die Roosegaarde heeft ontworpen, wordt de aarde verbonden met ruimteafval. De lichtperformance is na zonsondergang op geselecteerde weekenden gratis te bezichtigen bij KAF Almere. 

Space Waste Lab

Space Waste Lab is een living lab dat wordt ondersteund door kennispartners ESA en NASA, studenten en bezoekers. Het gaat in deze om de eerste fase van een langdurig project Space Waste en laat de bezoekers kennismaken met ruimteafval. Het living lab bestaat onder meer uit een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om zo een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren. 

De tweede fase is een meerjarenplan om ruimteafval op te vangen en daar nieuwe duurzame producten van te maken. Volgens Daan Roosegaarde moeten we op een betere manier naar de ruimte kijken, nagaan wat ruimte precies is en hoe we ruimteafval moeten opruimen. Roosegaarde noemt space waste ook wel 'de smog van ons universum'. 

Bron en meer informatie: StudioRoosegaarde

Scroll naar boven