Bruikbare data cruciaal voor beheer volgens de principes van assetmanagement

Het goed inwinnen, verzamelen en combineren van data is de crux voor het voorspellen wanneer onderhoud nodig is.

Gemeenten, provincies en waterschappen gebruiken voor het beheer van de openbare ruimte, zoals infrastructuur, groenvoorzieningen en waterpartijen met regelmaat de richtlijnen en beheersystematieken van CROW.

Beheersystematiek

Tot dusver vindt dit beheer vooral plaats op basis van beheersystematieken die door CROW in co-creatie met de samenwerkingspartners zijn ontwikkeld. Hierin staan vooral technische afwegingen centraal. Nu wil men in toenemende mate het beheer uitvoeren op basis van de beginselen van assetmanagement. “Het goed inwinnen, verzamelen en combineren van data is de crux voor het voorspellen wanneer onderhoud nodig is.”

Met behulp van beheersystemen zorgen gemeenten en andere decentrale overheden dat wegen goed zijn, de straatverlichting functioneert, de waterkanten van goede kwaliteit zijn… dat vuilnisbakken worden geleegd, bomen gesnoeid, bankjes met enige regelmaat in de verf worden gezet. Er worden inspecteurs op pad gestuurd die de status opnemen van alles wat in de openbare ruimte te vinden is. Is er iets mis, laten we zeggen een gat in de weg, dan maakt een inspecteur een melding. Een collega pakt dat op, stuurt het door naar weer een andere collega, die het weer doorstuurt naar een andere afdeling, waar vervolgens contact wordt opgenomen met een aannemer die vervolgens zijn jas aantrekt en het gat in de weg gaat repareren. De beheersystemen die de decentrale overheden gebruiken zijn veelal gebaseerd op de richtlijnen en beheersystematieken die CROW hiervoor heeft ontwikkeld, bijvoorbeeld de Wegbeheersystematiek, of de Beeldsystematiek Openbare Ruimte.

Interview Ceciel van Iperen en Coen van Haasteren

Bovenstaand voorbeeld illustreert de praktijk van alle dag van het beheer van de openbare ruimte zoals dit in Nederland gewoon is. Ceciel van Iperen en Coen van Haasteren geven in een interview aan Otar Magazine verder toelichting op de vraag die gesteld werd door de buitenwacht: "Kunnen we het beheer niet beter organiseren zodat we onze beheerbudgetten effici├źnter kunnen inzetten?”

Lees het hele artikel hier.

┬ę Copyright 2019 iAMPro - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven