CROW trapt af met experimenteergroepen voor data-gedreven beheer

Hoe voorspel je het beste de levensduur van asfalt en welke data heb je daarvoor nodig? Of: welke innovatieve manieren van dataverzameling zijn interessant om te onderzoeken?

Om deze vragen te beantwoorden zijn vanuit CROW in samenwerking met verschillende gemeenten, VNG realisatie en andere partijen zoals de Haagse Hogeschool, experimenteergroepen gestart.
 
Op 22 april kwamen de diverse partijen voor het eerst bij elkaar om het idee achter twee verschillende experimenten te bespreken.
 

Voorspelmodel

De eerste groep gaat verder kijken naar een Voorspelmodel wegverhardingen (asfalt) om het moment te bepalen wanneer beheersmaatregelen nodig zijn. De gemeente Zoetermeer is al een tijd bezig met het ontwikkelen van een Voorspelmodel. Dit model gebruikt data uit verschillende bronnen (van de ondergrond, aanlegjaar en inspectiesresultaten) om voorspellingen te maken. Het is daarbij belangrijk om te kijken welke data wel invloed heeft, en welke niet.
 
Om vaart te zetten achter dit model, kunnen vanuit deze experimenteergroep ook andere beheerorganisaties er gebruik van maken. Door eigen data in een zelfde model te gieten kan getoetst worden wat wel en niet relevant is, en waar nog verbeteringen nodig zijn.
 
Tijdens de eerste bijeenkomst over dit onderwerp toonden enkele aanwezige organisaties ook al eigen ontwikkelde voorspelmodellen voor diverse onderwerpen zoals de eikenprocessierups of onderhoud. Voor dit experiment zullen de meeste echter willen aansluiten bij het Voorspelmodel van Zoetermeer.
 
Het vervolg op deze bijeenkomst is dat de gemeenten nu gaan kijken op welke manier ze willen en kunnen bijdragen aan het experiment. Wil je meer informatie over data gedreven assetmanagement, of wil je ook nog aanhaken bij deze groep? Kijk dan op deze pagina.
 

Inwinningstechnieken

Op dezelfde dag dat een groep bezig ging met het voorspelmodel, werd een andere groep ook ge├»nformeerd over een experiment omtrent nieuwe data inwinningstechnieken. Hier werden diverse innovatieve technieken uitgelicht zoals: liDAR, camerabeelden met AI  herkenning, Satellietbeeld analyse en Data uit voertuigen (
 
De aanwezige deelnemers brachten zelf ook nog andere technieken zoals, Crowdsourcing en Grondradar.
 
De experimentgroep zal zich op twee innovaties gaan focussen om deze verder te bekijken. Om tot een keuze van twee inwinningstechnieken te komen, werd een stemming gehouden.

Hieruit zijn ‘Camerabeelden en AI herkenning’ en ‘Data uit voertuigen’ gekozen. Voor deze twee technieken wordt nu gekeken of het mogelijk is het experiment op te zetten. Bekeken wordt ook of andere inwintechnieken gemakkelijk zijn te integreren in het experiment (zoals liDAR) of dat deze in een volgend experiment wordt opgenomen.
 
Ook voor deze groep geldt dat nu gekeken wordt hoe en op welke manier zij willen en kunnen bijdragen. Wil je meer informatie over data gedreven assetmanagement, of wil je ook nog aanhaken bij deze groep? Kijk dan op deze pagina.
 

┬ę Copyright 2022 iAMPro - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven