De 'bloemetjescontainer' werkt

Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem in Rotterdam. In sommige wijken zijn de reguliere maatregelen om hier actie op te ondernemen onvoldoende.

Niet iedere Rotterdammer deponeert zijn vuilniszak immers netjes ín de bak. De gemeente treft diverse maatregelen in de strijd tegen bijplaatsingen en zwerfafval. In sommige wijken zijn de reguliere maatregelen onvoldoende.

De gemeente Rotterdam heeft daarom met gedragspsychologen een proef opgezet om het gedrag van Rotterdammers op een positieve manier te beïnvloeden. In de Tarwewijk werd een aantal containerlocaties aangekleed met kunstgras en bloemen of buxushagen, soms aangevuld met tips aan bewoners om grof vuil te laten ophalen. Dit gedragsexperiment bleek erg effectief. Het zorgde in drie maanden tijd voor maar liefst 85% minder gedumpt afval en grofvuil. En dat is winst voor de stad en de Rotterdammer


Dixie Hoek, adviseur inzameling en hergebruik gemeente Rotterdam:

“Rotterdammers zover krijgen dat zij hun afval scheiden en zelf de buurt netjes houden is best een uitdaging. Ik had wel een effect van de proef verwacht, maar dit overtreft alle verwachtingen.”

Bekijk hier het factsheet: Op zoek naar effect: de ‘bloemetjescontainer’ werkt!

 

Scroll naar boven