Deltacommissaris Peter Glas: “Elk bouwproject verdient een watertoets”

Geen bouwproject mag meer starten zonder toets op de effecten van water en klimaat. Met de plannen voor 1 miljoen nieuwe huizen in de pijplijn zal Deltacommissaris Peter Glas daar nog vaak op hameren. “Gebruik gebouwen als sponzen. Let daarop, nog voordat de spade de grond in gaat.”

Glas wil nieuwbouwplannen niet frustreren of blokkeren en spreekt ook geen veto uit voor bouwen in diepe polders, uiterwaarden of voor nieuwe tunnels. “Ik hamer er wel op om na te denken over welke consequenties zo’n keus heeft. Kan die plek nog steeds bij een extreme periode van regen of juist droogte? Zijn daar extra maatregelen voor nodig? Maar ook bij elke nieuwe woning, school, bedrijfsterrein of winkelcentrum is het noodzakelijk om klimaatbestendig en waterrobuust te bouwen. Daar moeten we over nadenken bij het ontwerp, de aanbesteding en realisatie, maar ook bij de periode van beheer en onderhoud daarna. Dat denken moet ‘het nieuwe normaal’ worden. Deze maatregelen hoeven nauwelijks extra geld te kosten. Maar het is gewoon onverstandig om de serverruimte in de kelder te maken, tuinen volledig te betegelen of slimme technieken als warmtepompen onbenut te laten. Niemand zit te wachten op dure bouwprojecten die binnen vijftig jaar onbruikbaar zijn en afgebroken moeten worden.”

Gespreid bedje

De toon is gezet. Met deze Brabander valt niet te spotten. Als de tweede Deltacommissaris vindt hij een gespreid bedje met duidelijke contouren en een mooi budget van 1,3 miljard euro per jaar. Achterover leunen behoort echter niet tot zijn takenpakket. Afgelopen januari nam de oud-watergraaf het stokje over van Wim Kuijken.

Het leek hem wel een gave baan: “Ik heb mijn vinger opgestoken om te laten weten dat ik deze functie ambieerde.” Glas is waterman in hart en nieren, dacht als voorzitter van de Unie van Waterschappen al grif mee bij het opzetten van het Deltaprogramma. Hij liep mee in de sollicitatieprocedure en zag zijn inspanning beloond. Hij mocht afgelopen januari beginnen.

De deltacommissaris kreeg sindsdien al Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Edwin Lokkerbol (Vereniging Waterbouwers) en Marnix Norder (Aedes) op bezoek. Glas ontmoette ook bij hen de overtuiging dat er bij nieuwbouw, renovatie en onderhoud nog een wereld te winnen is.

Lees verder op Cobouw.nl

Scroll naar boven