Doorstroming en leefbaarheid stationsgebied Dieren bevordert door herinrichting

Dwars door het Gelderse Dieren liep het spoor en de provinciale wegen N348 en N786. Dat pakte negatief uit voor de doorstroming en de leefbaarheid.

De gemeente Rheden, provincie Gelderland en ProRail gingen aan de slag. De N-weg werd verdiept aangelegd en de vrijgekomen ruimte werd opnieuw ingericht. Er kwam een P&R en een loopbrug die belangrijke delen met elkaar verbindt. Maar dit alles had flink wat voeten in de aarde.

Het is een grootschalig project. “Het programma Traverse Dieren behelst de herinrichting van de N348 en de N786”, vertelt Steven Braakhekke, projectleider van de gemeente Rheden. “Die N-wegen lopen dwars door Dieren. Door die reconstructie komt er een hoop openbare ruimte vrij, onder andere in de stationsomgeving, waar de N348 langsloopt. Die ruimte zijn we gaan herinrichten en dat betekent: nieuwe stationspleinen, een nieuwe P&R en een nieuwe passerelle over het spoor.”

Het allereerste idee was om zowel de N348 als het spoor, die parallel aan elkaar het dorp doorklieven, verdiept aan te leggen, vertelt Braakhekke. Hart van Dieren werd dat hele project genoemd. Maar dat is het nooit geworden, zegt hij. Uiteindelijk is gekozen voor een alternatief. “De N348 is verdiept en het lokale en regionale verkeer hebben we uit elkaar gehaald. De barri√®rewerking van het spoor heffen we deels op. Parallel aan het Apeldoorns Kanaal komt een onderdoorgang onder het spoor. Die vervangt de bestaande gelijkvloerse spoorwegovergang in de Kanaalweg (N786).

Toekomstbestendig

De festiviteiten markeren niet dat het eindstation bereikt is, wel dat het in zicht is. De onderdoorgang in de N786 moet volgend voorjaar afgerond zijn. Aan het herinrichten van het stationsgebied wordt de laatste hand gelegd, vooral aan de noordzijde. Naar verwachting is dit in mei afgerond. De passerelle is in september 2017 opgeleverd. De parkeergarage en de ondertunnelde N348 zijn in juni 2018 in gebruik genomen.
De herinrichting van de beide N-wegen was hard nodig, benadrukt de projectleider. “De N348 loopt dwars door Dieren, parallel aan het spoor. Met name het verkeer dat over het spoor moest, stond regelmatig vast. Dat bevorderde de leefbaarheid niet, zeker niet omdat het spoor en de weg Dieren scheidde. Daar wilden we wat aan doen en bovendien moest de oplossing toekomstbestendig zijn.”
De gemeente Rheden, waar Dieren onder valt, was in het project verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de P&R, de loopbrug over het spoor en de herinrichting van de noordzijde van het station.

Lees het hele bericht op Verkeersnet.nl

© Copyright 2019 iAMPro - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven