Gemeente Rotterdam inspecteert met drones

Hoe kunnen we Innovatie gebruiken voor maatschappelijke uitdagingen? Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van drones voor kwaliteitsinspectie van gebouwen, bruggen en tunnels door de gemeente Rotterdam.

Bij het beheer en onderhoud van bouwwerken, zet de gemeente de belangen van de Rotterdammer centraal. “Hierbij anticiperen we continu op de toekomst”, vertelt Mozafar Said, assetmanager bij de afdeling Stadsbeheer. “We inventariseren welke nieuwe technologieën eraan komen en voeren samen met commerciële bedrijven experimenten uit: zo kunnen we in een vroeg stadium al kennis en ervaring opdoen, bijvoorbeeld met drones.”

Creatieve pilots

De wet- en regelgeving voor het gebruik van drones in stedelijk gebied is streng; de gemeente gaat daarom creatief te werk. In 2017 werd bijvoorbeeld slim gebruikgemaakt van de geplande afsluiting van de Maastunnel: drones konden in razend tempo de staat van de kilometerlange tunnel vastleggen. “En dit jaar was de vuurtoren van Hoek van Holland toe aan een kwaliteitsinspectie”, vertelt Said. “Door de ligging aan de rand van de bebouwde kom was dit een perfecte gelegenheid voor de eerste pilot in stedelijk gebied.”

Veilig en snel

Het gebruik van drones biedt volgens Said grote voordelen. “Bij traditionele, visuele inspectie moeten we bijvoorbeeld een steiger opbouwen. Door het inzetten van drones beperken we de verkeershinder en voorkomen we onveilige situaties.”

Bovendien bieden de grote hoeveelheden nauwkeurige foto’s de mogelijkheid om 3D-modellen te maken. Zeker voor oudere gebouwen, waar vaak geen of weinig tekeningen van zijn, is dat een groot voordeel. “Stel dat we een keer de balustrade van de vuurtoren willen vervangen”, legt Said uit. “Dan kunnen we een model daarvan straks rechtstreeks invoeren in een 3D-printer. Zo kan de Rotterdammer ook in de toekomst blijven genieten van mooie, goed geconserveerde monumenten.”

Filmpje Inspectie vuurtoren Rotterdam door een drone.

Samenwerken met de markt

Bij de experimenten met drones heeft de gemeente een partner gevonden in het Rotterdamse Dutch Drones Company. Samenwerking tussen overheden en marktpartijen is van belang. “Binnen de gemeente hebben we veel kennis en expertise in eigen huis: die combineren we met specifieke kennis van Dutch Drones Company, bijvoorbeeld over regelgeving en het omgaan met data”, vertelt Said. De samenwerking verloopt heel goed. Het geheim? “De technologie in dienst stellen van de samenleving én respect hebben voor elkaars belangen. Dan komt het vertrouwen vanzelf.”

Bron: Esther Philipsen, gemeente Rotterdam

Scroll naar boven