Het verhaal van de afsluitdijk; onderhoud en renovatie

Op 1 april heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, het officiële startsein gegeven voor de renovatie van de Afsluitdijk door de eerste steen ter versterking te leggen.

Dwars door de Waddenzee en IJsselmeer ligt een kaarsrechte dam: de Afsluitdijk. Een uniek waterbouwkundig icoon en beschermer van ons land.

Onderhoud en renovatie

Om Nederland te wapenen tegen de dreiging van de stijgende zeespiegel is een grootschalige renovatie noodzakelijk. Daarnaast moet de waterafvoer van het IJsselmeer naar de Waddenzee door het inbouwen van pompen worden gegarandeerd, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat. In opdracht van Rijkswaterstaat hebben architecten en landschapsarchitecten het ruimtelijke ontwerp gemaakt van deze toekomstige aanpassingen aan de Afsluitdijk. Met aandacht voor uitstraling, ecologie en recreatie ontworpen, en natuurlijk in nauwe samenwerking met de betrokken overheden en belangenorganisaties. Zij zien dit project als dé kans om onze duurzame ambities benutten.

Benieuwd naar het hele verhaal en het ontwerp kijk hier.

Scroll naar boven