I am Bouke de Jong ambassadeur iAMPro

In deze reeks willen wij het grotere assetmanagement publiek persoonlijk kennis laten maken met de iAMPro ambassadeurs.

Aan de hand van een aantal standaard vragen stellen zij zich voor.

1. Stel jezelf voor

 iAMPro_0021_Layer-Comp-22.png

Naam: Bouke de Jong (https://www.linkedin.com/in/boukedejong/)
Werkzaam bij: Inter Asset Management, onderdeel van de Inter Groep Bouw & Infra
Functie: Ondernemend Adviseur Manager
Hobby’s: Wielrennen, hardlopen en sport in het algemeen 

2. Wat is de aanleiding geweest om ambassadeur voor iAMPro te worden en actief te zijn in de iAMPro community?

Als voorstander en uitdrager van het implementeren van assetmanagement binnen gemeenteland ondersteunen wij graag iAMPro. We zijn ervan overtuigd dat assetmanagement en zo ook iAMPro gemeenten gaat helpen verder te professionaliseren. Dat begint, zoals ook Mariët omschrijft, bij ‘weten’ en die kennis om meer te weten te komen staat op iAMPro.

3. Wat is jouw belangrijkste vraag/behoefte/wens rondom assetmanagement en iAMPro?

Dat heeft gelijk al te maken met de vraag die Wim mij heeft gesteld, nog bedankt daarvoor! Want in gemeenteland is assetmanagement nog niet geïmplementeerd. De ‘innovators’ en ‘early adaptors’ zijn grotendeels voorzien. Nu is/gaat de ‘early majority’ aan de slag met het implementeren van assetmanagement of gaan in ieder geval stappen in die richting zetten. Zie de adoptiecurve van Rogers hieronder.
Mijn inziens kan iAMPro helpen om assetmanagement binnen gemeenteland te laten landen en gemeenten te laten inzien met mooie voorbeelden dat het je kan helpen om je doelstellingen te bereiken.


BJ.png

4. Geef aan bij welk(e) thema’s jij betrokken bent? En geef kort aan vanuit welke rol of werkzaamheden. 

Assetmanagement is geen doel op zich, maar een middel om je doelstellingen te bereiken. Door het toepassen van assetmanagement, help ik organisaties dan ook om zich verder te professionaliseren. Hierbij richt ik me met name op het tactisch en strategisch niveau, maar weet dit, samen met mijn collega’s, als geen ander te vertalen naar praktische toepasbaarheid op de werkvloer.

Mijn benadering is maatwerk, want iedere organisatie heeft haar eigen kenmerken en behoeften. Hierop aansluiten en vervolgens vanuit de doelstelling de je als organisatie hebt in hapklare brokken de juiste stappen zetten is wat ik doe. Deze hapklare brokken dienen wat mij betreft ook gelijk wat toe te voegen in de organisatie en laten bewijzen dat de stap naar assetmanagement een verstandige keuze is.

5. Vanuit welk domein ben jij aan zet op het gebied van assetmanagement?

Ik zie assetmanagement meer als een integrale verandering dan een methode enkel in het beheer en onderhoud van een enkele asset. Mijn benadering is dan ook met name integraal en dat vertaald zich het beste in het door ons ontwikkelde concept ‘De Integrale Programmakamer’. In deze praktische toepassing van assetmanagement komt veel samen voor gemeenten merk ik.

De integrale programmakamer is de plek waar overkoepelend voor zowel in- en externe stakeholders in de keten openbare ruimte als programma voor de gehele stad wordt gemaakt. Hier komt aan de voorkant alles in beeld wat er speelt in de openbare ruimte, zoals de beheer- en onderhoudswerkzaamheden, de vervangingsopgave, andere ruimtelijke ontwikkelingen, maar ook de duurzaamheidsambities en uitdagingen als de energietransitie en smart mobility.

Het primaire resultaat van de Integrale Programmakamer voor de gemeentelijke organisatie is een met alle betrokken stakeholders van de Openbare Ruimte afgestemd planmatig programma voor de gehele stad. Inzichtelijk gemaakt voor alle betrokkenen en afgestemd met het bestuur. Het programma bevat een korte (1-2 jaar), middellange (3-4 jaar) en lange termijn doorkijk van projecten en uitdagingen in de openbare ruimte en knelpunten in de stad.

De waarde van de Integrale Programmakamer voor de medewerkers van de gemeentelijke organisatie is dat zij hiermee integraal bezig zijn met het verbeteren van de openbare ruimte en vooral niet met het instandhouden hiervan. Hierdoor verbetert de samenwerking tussen de diverse stakeholders in de keten van de openbare ruimte. Voor de beheerders of assetmanagers betekent dit dat ze de stap maken van reageren naar anticiperen, want zij nemen namelijk binnen dit concept het initiatief.

6. Waar zie je momenteel een grote behoefte op het gebied van assetmanagement? En hoe zou je hier aandacht aan willen schenken?

Met name de goede voorbeelden van het praktisch toepassen van de roos van iAMPro binnen gemeenteland. Met onder andere de Integrale programmakamer wil ik de voordelen hiervan meer laten zien.

7. Waarom raad je personen aan om mee te doen in de Community iAMPro? Wat kan de meerwaarde hiervan zijn?

Het is een hele mooie manier om kennis te delen en op te doen. Daarnaast, middels het forum en de bijeenkomsten, een leuke manier om je collega’s te leren kennen.

8. Aan welke ambassadeur geef jij het estafettestokje door? 

Aan Frank Maurits van de gemeente Alphen aan den Rijn. Van Frank hoor ik graag welke assetmanagement successen hij al heeft geboekt binnen de gemeente Alphen aan den Rijn.

Scroll naar boven