I am Esther Philipsen ambassadeur iAMPro

In deze reeks willen wij het grotere assetmanagement publiek persoonlijk kennis laten maken met de iAMPro ambassadeurs.

Aan de hand van een aantal standaard vragen stellen zij zich voor.

1. Stel jezelf voor

 e1.jpg

Naam: Esther Philipsen
Werkzaam bij: gemeente Rotterdam
Functie: Verandercommunicatie Assetmanagement Rotterdam
Hobby’s: Ik ga graag naar de film, duik regelmatig in een boek (of dat nu literatuur is of een lekkere Scandinavische thriller) en hou van sporten, klussen en de bergen

2. Wat is de aanleiding geweest om ambassadeur voor iAMPro te worden en actief te zijn in de iAMPro community?

Alweer een aantal jaren geleden ben ik door Elsa Louwerse van CROW, destijds verantwoordelijk voor de marketing rond iAMPro, gevraagd om mee te denken over het portaal en de publiciteit er omheen. Dat doe ik sindsdien heel graag. En vanuit mijn eigen bescheiden positie in het geheel probeer ik de brug te slaan tussen de lokale Rotterdamse beheerpraktijk en de grotere wereld van assetmanagement en iAMPro.

3. Wat is jouw belangrijkste vraag/behoefte/wens rondom assetmanagement en iAMPro?

Ik ga voor de wens, gekoppeld aan een anekdote. Rotterdam stond eind september op de vakbeurs Openbare Ruimte omdat we geloven in kennis delen en in laten zien wat je doet. Zo’n tien authentieke collega’s, niet in stropdas maar in een slim beheer t-shirt, vertelden de hele dag door met enthousiasme over hun vak of project. Ze hadden een superdag. Alom waardering van exposanten en bezoekers die toch vaak verbaasd waren ons daar aan te treffen. Het mooiste compliment van de dag: “Die gemeentestand, daar verkopen ze energie.” Prachtig toch? Laat iAMPro net als de gemeentestand een ‘energiebron’ zijn waar iedereen uit kan putten en een eigen steentje aan kan bijdragen!

20180926_090825.jpg

4. Geef aan bij welk(e) thema’s jij betrokken bent? En geef kort aan vanuit welke rol of werkzaamheden. 

Sinds 2014 werk ik als communicatieadviseur bij het cluster Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam, een cluster van 3.000 collega’s verdeeld over de sectoren Openbare Werken, Schone Stad en Toezicht & Handhaving. De assetmanagementtrein met een clubje enthousiaste assetmanagers had destijds net het station verlaten en was op weg... Inmiddels is Assetmanagement Rotterdam een groot programma met drie sporen: verbreding (AM moet gaan gelden voor het totale beheer van de buitenruimte, dus ook voor de parkeervoorzieningen, de containers en de handhaving), verbinding (gericht op samenwerking in de keten, van strateeg tot vakman op straat) en verdieping (verder ontwikkelen en professionaliseren volgens de norm). Inmiddels ben ik fulltime bezig met het programma assetmanagement. Mijn focus ligt op het snijvlak van communicatie, veranderkunde en communitymanagement. Het organiseren van draagvlak en verbinding staat centraal, naast het zichtbaar maken van alle grote en kleine stappen in de goede richting. Dat doe ik niet alleen, maar met een heel team van betrokken collega’s en ambassadeurs, dwars door de organisatie.

5. Waar zie je momenteel een grote behoefte op het gebied van assetmanagement? En hoe zou je hier aandacht aan willen schenken?

Met alleen investeren in kennis ben je er nog niet. Aandacht voor draagvlak, acceptatie en borging van de manier van werken in de organisatie blijft belangrijk. Met name de integrale blik. En in onze organisatie met 3.000 collega’s is het soms even zoeken naar de juiste knoppen. Laten we elkaar meenemen in de ervaringen die we hiermee hebben om te kijken wat wel en niet werkt. Daarnaast zou het mooi zijn als vanuit iAMPro ‘aan de voorkant’ een zetje kan worden gegeven aan het onderwijs en de opleidingen tot beheerder op alle niveaus. Als assetmanagement daar de leidraad wordt, rollen de beheerders-van-de-toekomst binnenkort vanzelf van de toonbank. Scheelt een hoop verandertrajecten.

6. Waarom raad je personen aan om mee te doen in de Community iAMPro? Wat kan de meerwaarde hiervan zijn?

Mijn ervaring is: zet beheerders, vakmannen, assetmanagers bij elkaar en er komt iets moois uit. Het zou super zijn als iAMPro kan bijdragen aan ontmoetingen tussen de professionals in de BV Nederland, aan het elkaar vinden op het eigen thema met alle slimme dingen die al worden ontwikkeld. Niet alleen online maar ook offline. iAMPRo is een mooie vindplaats van kennis en kunde die ons allemaal verder helpt!

7. Aan welke ambassadeur geef jij het estafettestokje door? 

Ik geef het stokje door aan Piet Smid van Súdwest-Fryslân. Ben erg benieuwd naar zijn gouden tips over de borging van assetmanagement in de organisatie!

Scroll naar boven