Laat het gezonde verstand niet verliezen van de rekenmachine

Hoveniers en groenvoorzieners beginnen interessant te worden nu groene aankleding van de openbare ruimte en bij bedrijven, scholen en instellingen steeds populairder begint te worden. Maar we besteden te veel tijd aan de kosten-batenanalyse en het verantwoorden van groen aldus Elwin de Vink, hoofd ontwerp bij Donkergroen.

Groene aankleding bij bedrijven, scholen en instellingen: enkele jaren terug werd bijna alles geregeerd door functionele budgetten. Daarop volgden hoogstens een paar bankjes met wat bloeiend plantmateriaal, mits onderhoudsvrij. Pakweg de afgelopen twee jaar vindt er gelukkig op alle fronten in de maatschappij bewustwording plaats van de gezondheidsbaten van binnen- en buitengroen. Daarnaast gaat ons vakgebied een grote rol spelen bij cruciale maatschappelijke issues, zoals bescherming tegen de nadelige gevolgen van klimaatverandering, afvang van fijnstof en CO2-opslag. Hoveniers en groenvoorzieners beginnen interessant te worden.

Bewijsdrang
We voelen daarbij de drang om die groene baten te bewijzen met harde cijfers en gevalideerde onderzoeken, vaak omdat opdrachtgevers, zoals instellingen met strenge budgetbewaking, daarom vragen. De financiële man van een ziekenhuis, die adviseert aan de directie, wil voor de begroting weten - net als bij zonnepanelen - in welke termijnen en voor welke bedragen de groeninvestering wordt terugverdiend. En als de baten niet in de euromatrix vallen, is het: computer says no

Dus slepen we onderzoeken af en aan. Socioloog Jolanda Maas is misschien wel de meest naar voren geschoven groen- en gezondheidsgoeroe geworden. En inderdaad, er zijn legio internationale onderzoeken beschikbaar. Davis & Garling tonen aan dat groen een positieve werking op onze bloeddruk en ons stressniveau heeft (Tracking restoration in natural and urban field settings, 2003). Van den Berg & Van den Berg (A comparison of children with ADHD in a natural and built setting, 2010) en Azarello, Mancuso en Rizzitelli (Influence of green vegetation on children's capacity of attention: A case study in Florence, 2006) bewijzen dat kinderen zich beter concentreren in een groene omgeving dan in een versteende omgeving. Verder zijn er talloze onderzoeken naar de invloed van groen op obesitas. Maar hoe onterecht ook, deze onderzoeken lijken nauwelijks bij te dragen aan een verandering, want we worden als sector nog altijd aan de kostenkant geplaatst. 

Lees verder op stad-en-groen.nl

Scroll naar boven