Op pad met de adviseur Beheer en Onderhoud

Michel van Cappellen is adviseur Beheer en Onderhoud bij de afdeling Watersystemen van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Het waterschap ging met hem op pad in de Krimpenerwaard en bezocht een van de vele waterprojecten waar hij aan heeft gewerkt. Hieronder hun verslag:

Michel werkt al zo’n 20 jaar voor ons waterschap, voor de fusie in 2005 werkte hij voor het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard. Een echte waterschapper dus, die het werkgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op zijn duimpje kent. Vooral de Krimpenerwaard, waar hij ook opgroeide: in Krimpen aan den IJssel. Hier woont hij nu in het rijksmonumentale voormalig gemaal Reinier Blok aan de Hollandsche IJsseldijk. Michel en zijn vrouw Lisette kochten dit prachtige pand in 2003 van het hoogheemraadschap op een veiling.


Hoe kwamen jullie op het idee om in een gemaal te gaan wonen?

Michel: “Toen ik zo’n 18 jaar oud was, was ik zanger in een Ouderkerks rockbandje. Op een dag zat ik met mijn vrouw -toen nog mijn vriendin- in de bus onderweg naar een optreden met mijn band. Zij vroeg me “zou je in dit gemaal kunnen wonen?” Daar begon het eigenlijk mee. Als kind fietste ik er met mijn opa ook vaak langs. Nu wonen we hier alweer zo’n 17 jaar, want we moesten het gemaal natuurlijk eerst bewoonbaar maken. Dat was een behoorlijke klus.”

 

Waar moet je qua onderhoud aan denken als je in een gemaal woont?

“Wij moeten er natuurlijk voor zorgen dat het rijksmonument goed onderhouden wordt, qua metsel- en verfwerk en het onderhoud van de pompen en oude machines. Eigenlijk zijn het drie gebouwen die we moeten onderhouden, dus het is veel werk. We zijn altijd bezig, ook in de tuin. Mijn vrouw heeft een winkel aan huis waar zij streekproducten verkoopt. Klanten kunnen via Rechtstreex.nl rechtstreeks bij boeren uit de Regio Rotterdam bestellen, vervolgens kunnen ze de producten in ons gemaal ophalen.

“Het gemaal werkt overigens niet meer,” vertelt Michel. “De motoren heb ik in 2005 verkocht aan twee particulieren, die de motoren nu gebruiken voor hun sleepboot.”


Wat houdt jouw werk voor het hoogheemraadschap precies in?

“Ik adviseer over hoe we ons werkgebied zo slim en duurzaam mogelijk kunnen inrichten. Waar we het water het beste langs kunnen laten stromen, hoe diep het water op verschillende plekken moet zijn. Waar we onze kunstwerken het beste kunnen neerzetten, en dan bedoel ik natuurlijk geen Picasso’s,” grapt hij. Waterschapskunstwerken zijn alle installaties waarmee we het water beheren, denk aan gemalen, stuwen, inlaten e.d.. “Daarbij zoek ik ook uit waar we het beste peilscheidingen kunnen aanleggen. Plekken waar vroeger ooit kades hebben gelopen zijn daar bijvoorbeeld erg geschikt voor, omdat we dan minder grond hoeven te verzetten. Ik bekijk dus ook waarop we geld kunnen besparen.”


Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Dat verschilt behoorlijk. Ik begin vaak met GISsen. Met ArcGIS,” voegt hij er lachend aan toe. “Het kaarten- en archief programma waar we mee werken. Ik werk heel veel met dit programma. Ik heb ook veel overleg met medewerkers van het Programmabureau Veenweiden, maar ook met de gemeenten, collega’s van het hoogheemraadschap en de provincie. Toen we nog op kantoor zaten werkte ik 4 x 9 uur, maar nu we vanuit huis werken verdeel ik mijn werk over 5 dagen. Dat bevalt me prima. In mijn vrije tijd fiets ik regelmatig door de gebieden waar ik aan werk.”


Kan je iets over het project vertellen waar we vandaag gaan kijken?

“Dat is het Oudeland in de Krimpenerwaard. Een voormalig landbouwgebied dat we anders ingericht hebben met een hoger waterpeil, zodat er meer verschillende soorten planten en dieren komen. Vooral weidevogels zoals de Grutto. Het grenst aan het Loetbos, wat weer in verbinding staat met een ander natuurgebied. Met dit soort maatregelen proberen wij zoveel mogelijk natuurgebieden aan elkaar te verbinden en de waterkwaliteit steeds verder te verbeteren.”  Voordat we naar het Oudeland reden, liet Michel me eerst het gemaal zien dat vanaf 2003 de functie van Reinier Blok heeft overgenomen, gemaal Veurink.” 


Wat maakt jou een trotse waterschapper?

De tomeloze inzet, de omvangrijke kennis en samenwerking van/met collega’s bij calamiteiten. Ik ben om de vijf weken achterwacht van de afdeling Watersystemen, en heb bij calamiteiten dan de rol van Co√∂rdinator Plaats Incident. Ik heb nu meerdere calamiteiten meegemaakt. Tijdens die korte en intensieve periodes zie je de echte kennis en kunde van je collega’s. Ik ben dan trots op mijn collega’s!


Wat is het mooiste dat je als waterschapper meegemaakt hebt?

In 2018 hebben wij voor het eerst -met succes- water uit de Lek, via de Krimpenerwaard naar de Hollandsche IJssel gepompt. Vele jaren eerder hadden wij een onsuccesvolle proef gedaan. Tijdens de droogte van 2018 lukte het ons wel om met aangepaste kunstwerken water aan te voeren naar de Hollandsche IJssel.

© Copyright 2022 iAMPro - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven