Start Gelders Expertteam Warmte

Door samenwerking met gemeente Nijmegen, netbeheerder Liander en provincie Gelderland startte in de week van 19 april het Gelders Expertteam Warmte.

Een team van energiespecialisten gaat gemeenten adviseren rondom klimaatvriendelijke energievraagstukken.

In de meeste huishoudens is aardgas nu een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Dat moet volgens het Klimaatakkoord de komende 30 jaar veranderen. Gemeenten spelen hier een belangrijk rol in.


Anders koken en verwarmen

Gelderland moet in 2030 500.000 woningen verduurzamen. Niet in 1 keer, maar geleidelijk met een wijkgerichte aanpak. Welke wijken het eerst aan bod komen, beslissen gemeenten via de Transitievisie Warmte. Deze link opent een andere website. Hierin staat de aanpak voor het isoleren en aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen. En welke andere manieren er zijn om gebouwen te verwarmen. Zoals de aanleg van een warmtenet.


Onafhankelijke adviseurs

Het realiseren van de warmtetransitie is een pittige, omvangrijke klus. De energie-experts willen lokaal bestuur daarin ondersteunen. Het team bestaat uit medewerkers van adviesbureau Royal HaskoningDHV en Fakton Energy. De experts helpen, als onafhankelijke adviseurs, gemeenten in korte tijd capaciteit en kennis op te bouwen in de warmtetransitie. Gemeenten worden zo een effectieve partner in de samenwerking met woningcorporaties, energiecoöperaties en warmtebedrijven.

Energiegedeputeerde Jan van der Meer: “Het Gelders Expertteam Warmte biedt praktische ondersteuning in een belangrijk proces. Gemeenten staan er niet alleen voor. Onafhankelijk advies vanuit het Expertteam Warmte kan een eyeopener zijn. En het helpt gemeenten om een vlotte start te maken met deze mooie opgave voor een groene toekomst.”


Kennisinzet

Gemeenten betalen niet voor deze dienstverlening. Het Gelders Expertteam Warmte vraagt wel inzet vanuit de gemeenten om kennis te delen en op te bouwen binnen de eigen organisatie.

© Copyright 2022 iAMPro - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven