Urban Waterbuffer: actief grondwaterpeilbeheer met regenwater

Steden kampen steeds vaker met droogte, toch pompen ze bij hoosbuien regenwater zo snel mogelijk weg. Dat kan slimmer, vinden de ontwikkelaars van de Urban Waterbuffer. Dit compacte zuiverings- en opslagsysteem zuivert regenwater zodat je het later kunt gebruiken. Dat garandeert altijd genoeg water én vertraagt bodemdaling.

Naast het Sparta-stadion in Rotterdam-West ligt sinds vorig jaar een bak die is beplant met rietsoorten en carex (zegge). Op het eerste gezicht gewoon een uit de kluiten gewassen plantenbak, maar met minder bloeiende bloemen dan gebruikelijk.

In werkelijkheid is dit het meest zichtbare onderdeel van een slim wateropvangsysteem. De Urban Waterbuffer bestaat uit een ondergrondse waterberging, weggewerkt onder een sportveld, een waterzuivering en een waterput waarin gezuiverd regenwater op een diepte van 15 tot 30 meter voor langere tijd wordt opgeslagen. “De bak met zand en planten zorgt voor zuivering van het regenwater”, vertelt Wilrik Kok van Field Factors, de ontwikkelaar van dit zogenoemde Bluebloqs biofilter. “Dat is belangrijk, want doe je dat niet, dan mag je het water niet opslaan in diepere grondlagen en raakt de waterput snel verstopt.”

Lees verder op cobouw.nl

Scroll naar boven